ZAVRŠNIK IZIDOR

Darko, kakor so Izidorju pravili, se je rodil v času prve svetovne vojne kot drugi od sedmih otrok Vinka Završnika in Lucije roj. Kosmelj ter bil še isti dan krščen v župnijski cerkvi Sv. Jurij ob Taboru. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila na očetovo domačijo na Gomilsko. Bil je izredno bister otrok, dober šahist in fotograf. Želel se je šolati, ampak družina je bila revna.

Zanj se je zavzel domačin duhovnik dr. Franc Ksaver Cukala, ki je postal njegov duhovni oče in dobrotnik. Po osnovni šoli je odšel v Maribor, kjer je kot gojenec dijaškega semenišča končal klasično gimnazijo. Po maturi je vstopil v mariborsko bogoslovje in se vpisal na Visoko teološko šolo v Mariboru. Posvečen je bil 11. maja 1941 in kmalu zatem prevzel domači župniji Gomilsko in Št. Pavel ob Preboldu.

Ker pa so Nemci tedaj izselili že večino duhovnikov, se je njegovo duhovniško delo raztezalo še na več drugih župnij po Spodnji Savinjski dolini. V času svojega duhovniškega delovanja v Savinjski dolini je predvsem pomagal ljudem. Izkoristil je svoj talent za risanje in začel mnogim spretno ponarejati dovolilnice za prestop v Ljubljansko pokrajino. Verjetno ga je kdo izdal Nemcem, ki so ga na podlagi te ovadbe 6. januarja 1942 aretirali.

Zaprli so ga v zloglasni zapor Stari pisker v Celju, kjer so ga kruto mučili. Po nekaj mesecih trpljenja so gestapovci Izidorja nenadoma izpustili iz zapora z naročilom, da mora ovajati druge ljudi. Tega Izidor ni hotel. Ponovno se je lotil oskrbovanja župnij, iz katerih so bili duhovniki izseljeni. Ker ni izpolnil pričakovanj gestapa, da bi ovajal ljudi, so ga jeseni 1942 Nemci znova zaprli v celjski Stari pisker, kjer so ga znova mučili. V začetku leta 1943 so ga iz celjskih zaporov preselili v Maribor.

10. marca 1943 so v mariborskem zaporu ustrelili 25 talcev. Med njimi je bil tudi Izidor Završnik. Skupaj z drugimi talci je pokopan na pokopališču v Gradcu v Avstriji.

Izidor Završnik je pogosto poimenovan tudi kot slovenski Maksimilijan Kolbe, saj je v mariborskem zaporu dal svoje življenje in tako rešil mladega sojetnika, ki je bil sicer določen za talca.


Rojen:  4. aprila 1917
Umrl: 10. marec 1943

Kraj delovanja: Gomilsko, Prebold

Poklic ali dejavnost: slovenski duhovnik


Avtorica gesla: Karmen Kreže


Viri:

Gržan, K.:  Zmagovita ljubezen : Izidor Završnik – slovenski Maksimiljan Kolbe : ob 100-letnici rojstva, 1917-2017, Koper : Ognjišče, 2017

https://revija.ognjisce.si/revija-ognjisce/67-pricevanje/11422-izidor-zavrsnik-1917-1943 (30. 9. 2020)

https://www.casnik.si/druzina-izidor-zavrsnik-slovenski-kolbe/  (30. 9. 2020)

Gržan, K.:  Zmagovita ljubezen: Izidor Završnik – slovenski Maksimiljan Kolbe: ob 100-letnici rojstva, 1917-2017, Koper: Ognjišče, 2017, str. 116


Galerija:

 

Komentarji so onemogočeni.