PEČAR BORUT

Rodil se je 28. februarja 1931 v Petrovčah učiteljski družini, zato so se tudi velikokrat selili. Začetek druge svetovne vojne so doživeli v Škocjanu na Dolenjskem.
Kako je doživel in preživel obdobje druge svetovne vojne, je Borut Pečar opisal v knjigi Čas brez pravljic. Osnovno šolo je obiskoval v Petrovčah, po končani vojni je obiskoval gimnazijo v Ljubljani in Beogradu. Leta 1961 je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani pri prof. Edu Ravnikarju. Že v srednji šoli se je ukvarjal z orodno telovadbo in bil večkrat tudi državni reprezentant. Leta 1954 se je udeležil svetovnega prvenstva v gimnastiki v Rimu.
S karikaturo se je začel ukvarjati že v gimnaziji v Beogradu. Najprej je risal sošolce in profesorje. Od konca 50-ih let 20. stol. se je intenzivno ukvarjal s karikaturo in portretno ter gledališko fotografijo, občasno pa tudi s knjižno ilustracijo. Zaposlen je bil kot projektant, v letih 1988 – 1990 pa je bil urednik karikature pri Pavlihi. Svoje karikature je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah po celi Sloveniji. Z upodobitvami znanih osebnosti iz kulturnega, političnega, javnega in športnega življenja je ustvaril enega največjih opusov karikatur na Slovenskem. Za svoje ustvarjalno delo je bil večkrat nagrajen: nagrada Prešernovega sklada za gledališke karikature na Borštnikovem srečanju slovenskih gledališč v Mariboru (1975), Jugoslovanska nagrada Pjer za portretno karikaturo (1983), Savinova nagrada s plaketo za ustvarjalnost na področju kulture v Občini Žalec (1993) in Zlata strela Nedeljskega za najboljšo politično karikaturo na 1. slovenskem trienalu Satire in humorja Aritas (1995). Umrl je 8. novembra 2009 v Ljubljani.

Rojen: 28. februar 1931 Petrovče
Umrl: 8. november 2009 Ljubljana
Kraj delovanja: Ljubljana

Avtorica gesla: Karmen Kreže


Vir:

F. Zalar: Pečar, Borut, v: Enciklopedija Slovenije, 8. zvezek, Ljubljana 1994, str. 283
Foto: Arhiv Medobčinske splošne knjižnice ŽalecGalerija:

Komentarji so onemogočeni.