OGRAJENŠEK SUZANA

Mednarodno uveljavljena slovenska sopranistka in doktorica muzikoloških znanosti Suzana Ograjenšek se je izobraževala na Univerzi v Ljubljani in Univerzi v Cambridgeu. Po diplomi iz muzikologije in primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti je raziskovanje nadaljevala v Cambridgu, kjer je leta 2000 magistrirala in leta 2005 tudi doktorirala. Od leta 2006 študira petje pri prof. Diane Forlano v Londonu. Svoje raziskovanje in umetniško udejstvovanje posveča baročni, predvsem operni glasbi.

Na mednarodnem prizorišču je kot pevka prvič opozorila nase leta 2008 na Festivalu Aix-en-Provence v Pourcellovi Vilinski kraljici. V sezoni 2009-2010 je imela svoj operni debi kot angel v Handlovem Jefteju v Državni operi v Strasbourgu, nastopala pa je tudi v Kraljevem gledališču v Madridu, Državni operi v Bordeauxu in v zgodovinskem gledališču Theater an der Wien na Dunaju. Je dobitnica Williamsove nagrade za glasbenega izvajalca v Cabridgeu.
Je ustanoviteljica baročnega ansambla La Falsirena, s katerim se je predstavila na Festivalu Brežice, v Handel House v Londonu ter drugih prizoriščih po Združenem kraljestvu Velike Britanije. Njeni posnetki so shranjeni v arhivih Arte TV France, Radio France, Radio Espana in RTV Slovenija.

Kot muzikologinja se je ukvarjala z zapuščino Rista Savina in diplomirala z nalogo Dopisovanje Rista Savina s sodobnimi slovenskimi glasbeniki. Bila je urednica arhivskih posnetkov Rista Savina na Radiu Slovenija in urednica prve javne izdaje Savinovih posnetkov. Leta 2009 je ob 150. obletnici skladateljevega rojstva vodila mednarodni simpozij o Ristu Savinu v Žalcu.


Rojena: 1. januar 1970 Celje
Kraj delovanja: Žalec, London (Velika Britanija)


Avtorica gesla: Tanja Pilih


Viri:
U. Selišnik, Žalska muzikologinja iz Cambridgea, Novi tednik 2009, št. 18, str. 6
V. Brvar, Suzana Ograjenšek, Glasna 2012, št. 1, str. 32
Foto: Jean- Juc Benazet
Youtube kanal KundK Wien

Bibliografija Cobiss


Galerija:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ydFyLx-HlZk[/embedyt]

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=AUNstk5OgEQ[/embedyt]


Komentarji so onemogočeni.