GLAVNIK DEJAN

Svetovni popotnik Dejan Glavnik je mladost preživel v rodnem kraju Breg pri Polzeli. Rojen je bil 26. septembra 1975. Tek in kolesarjenje sta postala njegova stalna spremljevalca že v osnovni šoli. V srednješolskih letih je oboje začel tudi aktivno trenirati. Član mladinske državne reprezentance v triatlonu in duatlonu je postal že pri šestnajstih letih. Trikrat je osvojil naziv državnega prvaka v duatlonu, enkrat v triatlonu. Bil je tudi član slovenske reprezentance na dveh svetovnih in štirih evropskih prvenstvih ter v svetovnem pokalu. Nato se je moral zaradi prometne nesreče med zimskimi pripravami v ZDA posloviti od profesionalne kariere v disciplinah, ki jih je treniral. Med drugim se je ukvarjal tudi z organizacijo prireditev elektronske glasbe.

Pri tridesetih letih se je odločil, da se s kolesom odpravi na pot okoli sveta. Na pot se je odpravil 22. aprila 2006, in to prav na dan Zemlje. S svojim kolesom je bil na poti natanko pet let, tri mesece in en dan ter v tem času prekolesaril 92 držav na vseh petih celinah in kar 118.348 tisoč kilometrov. V prvem letu je kolesaril po Evropi vse do NordKappa, sledila je Aljaska. Avgustu 2006 je začel etapo PanAmerikana dolgo 23.000 kilometrov, vse do Argentine. Nato sta sledili Nova Zelandija in Avstralija. Svojo pot je nadaljeval v Indoneziji in preostalih azijskih državah, v Nepalu, Pakistanu in Indiji, na Arabskem polotoku in v Afriki. Za konec svoje poti je prekolesaril še Bolgarijo, Grčijo, Albanijo in države nekdanje Jugoslavije. 23. julija 2011 je prikolesaril nazaj domov in tako uresničil svojo življenjsko željo.
Organiziral je tudi dobrodelne prireditve (100 koles za socialno ogrožene otroke v Sloveniji).Zdaj živi v Dobriču v občini Polzela in je lastnik Lavender Hill eco resorta.

Rojen: 26. september 1975 Celje
Kraj delovanja: Polzela

Avtor gesla: Dejan Glavnik

Viri:

Podatke je posredoval Dejan Glavnik.

Spletni vir:
http://www.tourtheworld.si/ (26. 9. 2017)
Foto: Osebni arhiv Dejana Glavnika

Galerija:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=edMRoFUI2Ek[/embedyt]

Komentarji so onemogočeni.