FRITZ ERVIN

Njegov rojstni kraj je Prebold (takratni Šempavel), kjer se je rodil mami samohranilki 27. junija 1940 v Preboldu. Očeta so med vojno, kmalu po njegovem rojstvu, ubili Nemci. Vse to je zelo vplivalo na njegov socilano čuječ pogled na svet in njegovo ustvarjanje. Končal je učiteljišče v Celju, nato se je vpisal na AGRFT v Ljubljani, kjer je študiral dramaturgijo. Od leta 1968 do 1979 je delal kot dramaturg in prevajalec na ljubljanski televiziji. Med letoma 1979 in 1980 je bil umetniški vodja Mestnega gledališča ljubljanskega, od 1980 naprej pa dramaturg in urednik radijskih iger za otroke na Radiu Slovenija. Upokojil se je leta 2003, od takrat živi in ustvarja v Ljubljani.Prvo objavo je doživel pri svojih trinajstih letih, ko so mu v satiričnem listu Pavliha objavili tri epigrame, prve pesmi je objavljal tudi v Celjskem tedniku. Prvo pesniško zbirko, Hvalnica življenja, je izdal leta 1967, in je obveljala za eno najboljših povojnih pesniških zbirk. V nadaljnjih zbirkah se vitalistično prežeti poeziji pridruži še refleksija o bivanjskih vprašanjih in resignacija. Njegovo poezijo odlikuje neposreden, humoren in kritičen izraz ter uporaba tradicionalnega socialnorealističnega pesništva.

Fritz spada med najvidnejše slovenske sodobne pesnike. Je avtor pesniških zbirk, dramskih besedil, radijskih in lutkovnih iger, libretov, songov ter prevodov. Poezija je satirična in angažirana, v njej prevladuje motivika vsakdanjega življenja. Leta 1979 je prejel nagrado Prešernovega sklada. Občina Žalec mu je v letu 1993 podarila Savinovo nagrado s plaketo, 1995 je prejel Ježkovo nagrado. Za delo Ogrlica iz rad je leta 2006 dobil Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta. Dve leti kasneje je za pesniško zbirko Vrane prejel večernico, nagrado za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo. V letu 2019 je prejel zlatnik poezije 2019 za življenjski pesniški opus, za razigranost pesniškega jezika in za prispevek slovenski literaturi in umetnosti.


Rojen: 27. junij 1940 Prebold
Kraj delovanja: Ljubljana


Avtorica gesla: Tanja Pilih


Viri:

E. Fritz: Črna skrinjica, Celovec 1991
N. Železnik: Hvalnica življenja, Naša žena 2012, št.12, str. 22-24
Enciklopedija Slovenije zv. 3, Ljubljana 1991
Foto: Robert Balen, RTV SLO – https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/zlatnik-poezije-ervinu-fritzu-iz-cigar-del-z-vsemi-registri-zveni-realno-zivljenje/492561
Wikipedija – https://sl.wikipedia.org/wiki/Ervin_FritzGalerija:

 

Komentarji so onemogočeni.